Fakültemiz tarafından düzenlenen I. Uluslararası Çevre, Enerji ve Ekonomi Kongresi, Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda gerçekleştiren müzik dinletisi ve açılış konuşmalarıyla başladı.
Kongre açılışında konuşan Dekanımız Prof. Dr. Kurtuluş Yılmaz Genç, sıfır artık projesinin ülkemiz açısından son derece önemli olduğunu çünkü sıfır atığın, çevre kirliliğinin önlenmesini ya da en aza indirilmesini, daha az enerji tüketimini, enerjinin verimli kullanımını dolayısıyla giderlerin azaltılmasını ve sonuç olarak kaynakların verimli kullanımını sağlayan anahtar bir kavram olduğunu vurgulayarak, “Unutulmamalıdır ki çevreyle ilgili toplumsal duyarlılık artırıldığında refah düzeyi de daha hızlı bir şekilde yükselecektir. Kaynaklar en yüksek verimlilikle kullanıldığında kalkınma da hızlanacaktır. Buna ek olarak bu konudaki yaklaşım ve uygulamalar açısından bireylerin ve işletmelerin bir bütünlük sergilemeleri gereklidir. Öte yandan çevre siyasi sınır tanımayan bir olgudur. Bu anlamda bir ülkenin çevre konusunda gerçekleştirdiği çalışmalar sadece o ülkeyi değil bütün dünya ülkelerini kapsamaktadır. Bundan dolayı sürdürebilirlik ve yaşanabilir bir dünya için bütün ülkelerin, bütün toplumların duyarlı olmaları çok önemlidir. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olarak I. Uluslararası Çevre, Enerji ve Ekonomi Kongresini düzenlenmekteki amacımız bu başlıkların bilimsel olarak değerlendirilmesi yoluyla bilgi birikimine katkıda bulunmaktır. Kongre kapsamındaki faaliyetlerimiz esas olarak dün yapılan bilimsel araştırma yöntemleri eğitimiyle başladı. Yüz yüze ve çevrimiçi oturumların yer alacağı kongremiz üç gün olarak programlanmıştır. Kongre fikrinin ortaya çıkmasından bugüne kadar çok büyük bir emek ortaya kondu. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.
Daha sonra söz alan Rektörümüz Prof. Dr. Yılmaz Can, kongrenin Üniversitemize, şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını dileyerek, “I. Uluslararası Çevre, Enerji ve Ekonomi Kongresi için Üniversitemize teşrif eden değerli bilim insanlarına hoş geldiniz diyor, kongrede emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum.” dedi.
Kongrede günün ilk oturumu “Giresun ve Çevre Özel Oturumu” başlığıyla gerçekleştirildi. Oturum Başkanlığını Deakanımız Prof. Dr. Kurtuluş Yılmaz Genç yaparken, Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Gürgenci, Giresun Kent Konseyi Başkanı Mürşit Gürel, Giresun Turizm İşletmecileri Platformu Derneği Başkanı Sevgi Ateş, Giresun Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Fatih Memiş, Giresun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden Kimya Mühendisi Başak Tüfekçi, Giresun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden Çevre Mühendisi Ertan Dervişoğlu ve Çevre Doğa Hayvanları Koruma Tim Komutanı Astsubay Kıdemli Başçavuş Bekir Bıyık da konuşmacı olarak yer aldılar.
Kongrede günün ilk oturumu “
Giresun ve Çevre Özel Oturumu” başlığıyla gerçekleştirildi. Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Kurtuluş Yılmaz Genç yaparken, Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Gürgenci, Giresun Kent Konseyi Başkanı Mürşit Gürel, Giresun Turizm İşletmecileri Platformu Derneği Başkanı Sevgi Ateş, Giresun Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Fatih Memiş, Giresun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden Kimya Mühendisi Başak Tüfekçi, Giresun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden Çevre Mühendisi Ertan Dervişoğlu ve Çevre Doğa Hayvanları Koruma Tim Komutanı Astsubay Kıdemli Başçavuş Bekir Bıyık da konuşmacı olarak yer aldılar.
Kongre kapsamındaki faaliyetlerin ikinci günü “
Bilimsel Araştırma Yöntemleri” eğitimi ile başladı.
Hybrit olan, yüzyüze ve çevrimiçi oturumların yer aldığı kongre sosyal programla birlikte üç gün sürdü.
Kongrede 17 oturumda, toplam 95 bildiri sunuldu. Bu bildirilerden 46’sı yüzyüze, 49’u ise çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.
Kongre, ilk gün 4 oturum, ikinci gün 13 oturum yapıldı. İlk gün 3 oturum yüzyüze 1 oturum ise çevrimi olarak gerçekleştirildi. İkinci gün ise, beş oturum yüzyüze, 8 oturum çevrimiçi olarak yapıldı. Buna göre Kongre’de, toplam 8 yüzyüze ve 9 da çevrimiçi oturum yer aldı.
.
I. Uluslararası Çevre, Enerji ve Ekonomi Kongresi’nde ayrıca, “
Giresun ve Çevre” oturumu ile konunun özellikle uluslararası uzmanlar tarafından tartışıldığı ve çevrimiçi olarak gerçekleştirilen üç özel oturum yer aldı.. Bu özel oturumların biri ilk gün diğerleri ikinci gün yapıldı.
Kongrenin Yürütme Kurulu Üyeliklerini ise, Prof. Dr. Kurtuluş Yılmaz GENÇ, Prof. Dr. Reyhan Ayşen WOLFF, Prof. Dr. Ayşe ÖZCAN, Dr. Öğr. Üyesi Esra Gökçen KAYGISIZ ve Dr. Öğr. Üyesi Işıl DEMİRTAŞ üstlendiler.
Kongre tam metin kitabı için tıklayınız.
Kongre özet bildiriler kitabı için tıklayınız.