FINDIK EKONOMİSİ KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

05 Ocak 2024 Cuma

Fakültemiz tarafından düzenlenen ve Ahmet Ak Gıda - Gaffaro Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Halil AK’ın konuşmacı olarak katıldığı konferans, İ.İ.B.F. Cengiz AYTMATOV Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Giresun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin ŞAHİN’in de katıldığı konferans, Dekanımız Prof. Dr. Kurtuluş Yılmaz GENÇ’in açılış konuşması ile başladı.  Ahmet Ak Gıda - Gaffaro Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Halil AK konuşmasında, fındık ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. AK, üreticinin daha çok bilgilendirilmesi gerektiğine, bilinçli üreticinin önemine değindi. AK, fındık sektöründe depolamanın önemini vurguladı ve depolama kapasitesinin artırılması gerektiğini belirtti. Depolara bırakılan fındığın krediye dayalı finansman için kullanılabileceği bir sistem geliştirilebileceğini ifade etti. Fındık piyasasına ilişkin model önerisinde bulunan Halil AK, “alan bazlı destek” yerine “işletme bazlı destek” uygulamasına geçilmesi gerektiğini savundu. Alan bazlı destek sisteminde, dekar başına ödenen destek miktarının Dolardaki yükseliş karşısında eridiğine dikkat çeken AK, fındıkta üretiminin artırılması için yeni bir teşvik sistemi olarak işletme bazlı destek sistemine ihtiyaç olduğunu belirtti. Ahmet Ak Gıda - Gaffaro Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Halil AK; fındık üretim miktarının ve fındık tarımında verimliliğin artırılması için fındık üretim alanlarının bölünerek küçülmesinin mutlaka engellenmesi gerektiğini söyledi. Halil AK, konferansın son bölümünde öğretim elemanları ve öğrencilerin sorularını cevaplandırdı. Giresun Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Reyhan Ayşen WOLFF, Fakültemiz Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Esra Gökçen KAYGISIZ, İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Cem FERİDUNOĞLU, diğer öğretim elemanları ve öğrencilerin katıldığı etkinlik, Prof. Dr. Kurtuluş Yılmaz GENÇ tarafından Halil AK’a Teşekkür Belgesi takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.